Dla kogo jest kawa ziarnista?

Kawa jest jednym z najchętniej wybieranych napojów na całym świecie. Możemy ją pić na kilkadziesiąt różnych sposobów, wykorzystywać do jej przygotowania różnorodne maszyny lub postawić na tradycyjne rozwiązania. Większość z nas wykorzystuje kawę jako napój pobudzający, dodający energii, szczególnie rano. Warto jednak przetestować jej różne wersje i sprawdzić, jaki jej rodzaj i smak pasuje nam najbardziej. Sprawdźmy więc, jak kawa ziarnista może być przygotowywana i jakie ma właściwości.

Wiele możliwości picia kawy ziarnistej

Kawa ziarnista jest niesamowitym produktem. Nawet dla tych, którzy dotychczas nie przepadali za tym powszechnym napojem. A to dlatego, że kawa wysokiej jakości, przygotowana w odpowiedni sposób, z dodatkami dostosowanymi do osoby ją pijącej, jest w stanie stać się wyjątkowo dobrym rozwiązaniem. Nie tylko daje nam dodatkowy zastrzyk energii, ale i zadowala kubki smakowe. Dla kogo więc jest kawa ziarnista? Dla wszystkich tych, którzy poszukują wysokojakościowych produktów dostarczających wielu wrażeń. Jest także dla tych, którzy lubią cały proces parzenia kawy, przelewania jej, a następnie serwowania. Nie mniej istotny jest również i aromat, jaki charakteryzuje dobrą kawę ziarnistą.

Właściwy sposób picia kawy


Wielu z nas kawę pija z samego rana, często zastępując ją standardowy posiłek. Takie działanie jednak, zamiast podnieść nasz poziom energii, może go wyraźnie obniżyć. Warto też wspomnieć, że zaraz po przebudzeniu nasz organizm produkuje większe ilości kortyzolu, czyli hormonu stresu. Ten w połączeniu z poranną kawą jeszcze go podnosi, co odbija się negatywnie na naszym psychicznym samopoczuciu. A co z wieczornym piciem kawy? Według badań ostatni taki napój należy wypić 5-6 godzin przed snem. Dzięki temu, upewnimy się, że kawa nie wpłynie negatywnie na jakość naszego snu. Przy tym, należy również uważać na liczbę wypitych kubków lub filiżanek kawy w ciągu dnia. Nadmierna ilość kofeiny we krwi może spowodować bezsenność, a nawet doprowadzić do przestawienia się naszego zegara biologicznego! Za najpopularniejszy rodzaj kawy ziarnistej uważa się arabicę. Ta charakteryzuje się delikatnym smakiem, subtelnym aromatem oraz wyczuwalną kwasowością. Mało w niej za to goryczy. Taka kawa sprawdzi się najlepiej w wersji bez dodatków. Jeśli zaś posiadamy ekspres to warto sięgnąć po wszelkie kawy oznaczone jako specialty. Te z kolei świetnie sprawdzą się w połączeniu z mlekiem (czy to krowim, czy to sojowym) oraz cukrem lub słodzikiem.