okapy kuchenne | Okapy Gastronomiczne

okapy kuchenne | Okapy Gastronomiczne

OKAPY GASTRONOMICZNE

OKAPY KUCHENNE NA ZAMÓWIENIE - PRODUCENT

OKAPY WENTYLACYJNE
 

Nowoczesne kuchnie wyposażane są w instalacje wentylacyjne, których zadaniem jest

wychwytywanie zanieczyszczeń (cząstek tłuszczów, zapachów, nadmiaru ciepła) wydzielających się

podczas termicznej obróbki produktów spożywczych. Odpowiednia wymiana powietrza w kuchni ma za zadanie stworzyć właściwe warunki pracy i zapewnić bezpieczeństwo osób w niej przebywających, oraz zapewnić właściwy kierunek cyrkulacji powietrza zapobiegający rozprzestrzenianiu się zapachów do sąsiednich pomieszczeń. Warunkiem osiągnięcia tego celu jest utrzymanie w kuchni około 20%

podciśnienia. Cel ten realizujemy poprzez zastosowanie wywiewu powietrza zanieczyszczonego poprzez okapy kuchenne oraz nawiewu kompensacyjnego stanowiącego około 80% wartości wywiewu. W zależności od zastosowanych okapów nawiew kompensacyjny rozdzielamy pomiędzy nawiew do okapów i nawiew do strefy kuchni.

 

PODZIAŁ OKAPÓW KUCHENNYCH:

 

1.  Do usuwania oparów tłuszczowych w wersji centralnej i przyściennej:

- wywiewne

- wywiewne z nawiewem kompensacyjnym

- wywiewne z wiązką indukcyjną

- wywiewne z nawiewem kompensacyjnym i wiązką indukcyjną

- nad piece konwekcyjno-parowe

 
2.  Do usuwania pary wodnej:

- kondensacyjny centralny

 

DOBÓR OKAPÓW WENTYLACYJNYCH:

 

Polega on na określeniu wymiarów okapów i strumienia powietrza usuwanego. Wymiary okapu

zależą od urządzeń kuchennych znajdujących się pod nim. Prawidłowo dobrany okap powinien wystawać poza urządzenie nie mniej niż 200 mm. Do określenia orientacyjnego strumienia powietrza usuwanego najczęściej stosuje się wzór z poradnika Recknagel

 

V=2•x•U•Vx [m3/s]

 

x- odległość między górną płaszczyzną urządzenia emitującego zanieczyszczenia, a płaszczyzną

     wlotową okapu, [m]
 

U- obwód powierzchni wlotowej okapu; dla okapu przyściennego U=2B+L, dla okapu centralnego

     U =2B+2L gdzie B i L to wymiary płaszczyzny wlotowej okapu, [m]

 

Vx- prędkość porywania zanieczyszczeń (0,06÷0,1 [m/s]).

 

Wzór ten nie uwzględnia mocy, wielkości powierzchni grzejnych oraz rodzaju płyty grzewczej.

 

Wykonujemy pod zamówienie klienta gastronomiczne okapy kuchenne,
wykonane ze stali nierdzewnej, stali ocykowanej ( z wsadami ze stali nierdzewnej ), miedziane - ozdobne.

 

W sprzedaży posiadamy kilkanaście standardowych modeli okapów gastronomicznych:

 

 

Produkujemy pod wymiar podany przez klienta, na życzenie klienta dodatkowo filtry (łapacze tłuszczu), oświetlenie, wentylatory wyciągowe itp.
                                                    

okap miedziany

Dowolne wymiary okapów w/g projektu i życzeń klienta !

Oferujemy również montaż,transport według zaleceń klienta.

okap gastronomiczny

okapy nierdzewne

ZAWSZE SŁUŻYMY FACHOWYM DORADZTWEM